Stek T-bone

Opis

Mięso
wołowe
Obiad / Grill
Średni
20 minut

Stek T-bone to element wołowiny składający się z polędwicy połączonej z rostbefem i kością w kształcie litery T.

Wskazówki:

  1. Pamiętaj aby mięso przed smażeniem miało temperaturę otoczenia. Najlepiej wyjąć je z lodówki na pół godziny przed smażeniem.
  2. Przed smażeniem warto skroplić stek 10 ml oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną tłuszczu i połóż stek na patelni
  2. Smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Długość smażenia uzależniona jest od grubości steku i oczekiwań co do stopnia wysmażenia, np:
    • medium – średnio wysmażone (3-4 min z każdej strony)
    • medium rare – średnio krwiste (2-3min z każdej strony)

Po usmażeniu odłóż stek na chwilę aby mięso odpoczęło.

Podaj posypując solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz połóż na wierzchu kawałek masła.

Kompozycja sałat z sosem winegret oraz frytki dopełnią całości.

SMACZNEGO!

Składniki

Stek T-bone 450 g.
Oliwa 10 ml.
Mix sałat
Sos winegret
Fyrtki
Sól morska
Pieprz
Masło 50 g.

Related Posts

Leave a comment