Szponder wołowy

w sosie słodko-kwaśnym

Opis

Mięso
wieprzowe
Obiad
Bardzo
trudny
Ponad
2 godziny

Mięso wieprzowe kroimy w grubą kostkę i obsmażamy w rondelku na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbek czosnku. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się dusi kroimy w grubą kostkę paprykę i ananas. Marchew odbieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Zawiesinę z mąki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.

Składniki

Szponder wołowy 1kg
Cebula 3 duże szt.
Czosnek 4 ząbki
Papryka świeża czerwona 1 szt.
Ananas 1 mała puszka lub 1/2 świeżego
Marchew 1szt.
Imbir ok. 100 gr
Cytryna 1 szt.
Olej 100 ml
Sól do smaku
Cukier do smaku
Sos sojowy
Mąka ziemniaczana

Related Posts

Leave a comment