Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 21.05.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Łodzi w Centrum Handlowym Teofil przy ul. Aleksandrowskiej 38.
Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia naszego sklepu.
Kulinarne propozycje:
Przepis
Tournedos z polędwicy wołowej
POLĘDWICĘ OCZYŚCIĆ Z BŁON I POKROIĆ NA CZTERY RÓWNE STEKI ORAZ OPRÓSZYĆ DELIKATNIE SOLĄ . BOKI STEKÓW OWINĄĆ PLASTRAMI BOCZKU I ŚCISNĄĆ WYKAŁACZKAMI.
NA PATELNIĘ WLAĆ OLIWĘ I OBSMAŻYĆ STEKI Z GÓRNEJ I DOLNEJ STRONY NA RUMIANY KOLOR, WSTAWIĆ DO PIECA ROZGRZANEGO DO 170 C NA OK. 8-10 min. (CZAS PIECZENIA ZALEŻY OD WYBRANEGO STOPNIA WYPIECZENIA STEKÓW).
POMIDORY MYJEMY I KROIMY NA TRZY PLASTRY, SOLIMY I PIEPRZYMY. ROZMARYN I 2 ZĄBKI CZOSNKU LEKKO SIEKAMY.
DODAJEMY POŁOWĘ MASŁA, MIESZAMY I SMARUJEMY POMIDORY OD STRONY PESTEK, WKŁADAMY DO PIECA ZE STEKAMI I PIECZEMY OK. 4-5 MIN.
Z POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MASŁA I CZOSNKU ROBIMY MASEŁKO CZOSNKOWE I SMARUJEMY POKROJONĄ BAGIETKĘ WKŁADAMY DO PIECA NA ok 3 MIN
SPOSÓB PODANIA:
NA ŚRODKU TALERZA UKŁADAMY PO TRZY GRZANKI, NASTĘPNIE PLASTRY POMIDORA, ŚWIEŻĄ RUKOLĘ I SOCZYSTY STEK. NA KONIEC SKRAPIAMY KREMEM BALSAMICZNYM.
Przepis
Polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym
Mięso myjemy i dzielimy na 8 równych części krojąc je w poprzek.
Polędwiczki delikatnie rozbijamy i oprószamy solą pieprzem oraz mąka. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos borowikowy:
Cebule kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy borowiki i całość razem chwilę smażymy- cały czas delikatnie mieszając. Cebulę i grzyby podlewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu często mieszając do zgęstnienia. Kiedy osiągniemy pożądaną konsystencję doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Usmażone mięso układamy na talerzu i polewamy je sosem. Tak przygotowane polędwiczki możemy podać z kluseczkami gniocci i sałatami vinigrette
Przepis
Szponder wołowy w sosie słodko-kwasnym
Szponder kroimy w grubą kostkę i obsmażamy w rondelku na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbek czosnku. Całość podlewamy woda i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się dusi kroimy w grubą kostkę paprykę i ananas. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy sola, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Zawiesinę z maki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.