Przepisy
Wybierz rodzaj dania
Wybierz główny składnik
Określ czas przygotowania
Wybierz stopień trudności
Bałkańskie szaszłyki z karkówki
Składniki
-KARK WOŁOWY LUB INNY KAWAŁEK ODPOWIEDNIO TŁUSTEJ WOŁOWINY 600 gram
-PAPRYCZKA CHILLI 1 sztuka
-SÓL
-PIEPRZ
-KOLENDRA MIELONA LUB ŚWIEŻA
-SÓL ZMIĘKCZAJĄCA
-PIWO JASNE 0,3 litra
-KMINEK
-CEBULA 1 sztuka
-CZOSNEK 4 ZĄBKI
-ULUBIONY MIX SAŁAT
-JOGURT TYPU GRECKI 0,2 litra
-DYMKA ½ sztuki
-OLIWA Z OLIWEK 0,15 litra
-LIMONKA 1 sztuka
-PAPRYCZKA CHILLI 1 sztuka
-SÓL
-PIEPRZ
-KOLENDRA MIELONA LUB ŚWIEŻA
-SÓL ZMIĘKCZAJĄCA
-PIWO JASNE 0,3 litra
-KMINEK
-CEBULA 1 sztuka
-CZOSNEK 4 ZĄBKI
-ULUBIONY MIX SAŁAT
-JOGURT TYPU GRECKI 0,2 litra
-DYMKA ½ sztuki
-OLIWA Z OLIWEK 0,15 litra
-LIMONKA 1 sztuka
Opis
WOŁOWINĘ KROIMY W ŚREDNIĄ KOSTKĘ, OPRÓSZAMY SOLĄ ZMIĘKCZAJĄCĄ, KOLENDRĄ, PIEPRZEM I KMINKIEM.
CEBULĘ I CHILLI OBIERAMY, KROIMY DROBNO W KOSTKĘ ZALEWAMY PIWEM I DOPRAWIAMY MIĘSO.
CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZ.
JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, ZGNIECIONYM CZOSNKIEM, SIEKANĄ DYMKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK.
PO UPŁYWIE CZASU MARYNOWANIA MIĘSO NADZIEWAMY NA DŁUGIE WYKAŁACZKI, WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ok. 45 min I PIECZEMY W TEMPERATURZE 160 C PODLEWAJĄC OD CZASU RESZTĄ PIWA Z OLIWĄ Z OLIWEK.
SPOSÓB SERWOWANIA:
SZASZŁYKI WYKŁADAMY NA MIX SAŁAT I DOPRAWIAMY SOSEM JOGURTOWYM I LIMONKĄ
CEBULĘ I CHILLI OBIERAMY, KROIMY DROBNO W KOSTKĘ ZALEWAMY PIWEM I DOPRAWIAMY MIĘSO.
CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZ.
JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, ZGNIECIONYM CZOSNKIEM, SIEKANĄ DYMKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK.
PO UPŁYWIE CZASU MARYNOWANIA MIĘSO NADZIEWAMY NA DŁUGIE WYKAŁACZKI, WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ok. 45 min I PIECZEMY W TEMPERATURZE 160 C PODLEWAJĄC OD CZASU RESZTĄ PIWA Z OLIWĄ Z OLIWEK.
SPOSÓB SERWOWANIA:
SZASZŁYKI WYKŁADAMY NA MIX SAŁAT I DOPRAWIAMY SOSEM JOGURTOWYM I LIMONKĄ