Zakłady Mięsne „Zbyszko” to połączenie tradycyjnych, sprawdzonych receptur i nowoczesnych technologii produkcyjnych. Oferowane przez nas produkty wytwarzane są wyłącznie z mięsa i posiadają najwyższą jakość. Umiejętnie tworzymy smaki, precyzyjnie dobierając składniki mięs, ziół i przypraw. Nasze doświadczenie przekazujemy Państwu w najlepszych, niepowtarzalnych, aromatycznych wędlinach i mięsach.
Zbigniew Kruk
Przepis tygodnia
Grillowany stek T-BONE
STEKI OPRÓSZYĆ SOLĄ I ODROBINĄ SIEKANEGO ROZMIARU NASTĘPNIE ODSTAWIĆ NA 10 MIN.
WARZYWA UMYĆ, OBRAĆ Z NASION I POKROIĆ W GRUBĄ KOSTKĘ. CAŁOŚĆ SKROPIĆ OLIWĄ. ZIEMNIAKI UMYĆ I POKROIĆ WZDŁUŻ NA ĆWIARTKI, POSOLIĆ, DOPRAWIĆ ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI I DODAĆ OLIWĘ. TAK PRZYPRAWIONE ZIEMNIAKI WSTAWIĆ DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA I PIEC ok. 30 min W TEMPERATURZE 160 C.
CZOSNEK I CHILLI POSIEKAĆ, NASTĘPNIE DODAĆ DO WARZYW, WYMIESZAĆ I WSTAWIĆ DO PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW NA OK. 12-15 MIN. MASŁO UTRZEĆ Z SIEKANYM CZOSNKIEM, ROZMARYNEM.
STEKI GRILLUJEMY NA PATELNI Z OBU STRON (DO UZYSKANIA WYBRANEGO STOPNIA WYSMAŻENIA), PRZYPRAWIĆ ŚWIEŻO MIELONYM PIEPRZEM.
SPOSÓB PODANIA
WARZYWA UKŁADAMY NA ŚRODKU TALERZA, NASTĘPNIE KŁADZIEMY STEKI Z MASEŁKIEM ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM, SERWOWAĆ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI.
Przejdź do strony:
Rolada cielęca z żurawiną
Z mięsa zdejmujemy błony i cienko je rozbijamy starając się nie dzielić go na mniejsze kawałki.
Kiedy mięso jest już rozbite, delikatnie układamy je na stole i posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
Następnie na mięsie układamy owoce żurawiny i delikatnie zwijamy całość w rulon uważając, żeby mięso nie uległo rozerwaniu.
Zwinięte mięso przekładamy na folię aluminiową i posypujemy raz jeszcze wszystkimi przyprawami.
Następnie ostrożnie zwijamy folię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 90 minut. Tak przygotowaną roladę możemy podać jako zimną przekąskę, lub jako gorące danie mięsne.
Roladę serwowaną na zimno należy podać z dipem przygotowanym z żurawiny do mięs oraz chrzanu, połączonych w proporcji 1:1.
Do rolady na ciepło idealnie pasuje sos żurawinowy. Możemy przygotować go samodzielnie dodając ok. 100 ml żurawiny do mięs i ok. 50 ml czerwonego, wytrawnego wina do 200 ml gotującego się bulionu lub rosołu.
Całość należy zagotować, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem oraz delikatnie zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.
Szponder wołowy w sosie słodko-kwasnym
Szponder kroimy w grubą kostkę i obsmażamy w rondelku na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbek czosnku. Całość podlewamy woda i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się dusi kroimy w grubą kostkę paprykę i ananas. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy sola, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Zawiesinę z maki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.
Karczek pieczony podany w ciemnym sosie
Karczek wieprzowy bez kości w dużym kawałku nacieramy solą, pieprzem ,czosnkiem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem oraz kilkoma kroplami oliwy tak, aby wszystkie przyprawy pokryły mięso. Doprawiony karczek wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180-200’C piekarnika i pieczemy około 2 godzin.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości mięsa. Karczek możemy piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Kiedy mięso będzie już upieczone zaczynamy robić sos. Jedną, dwie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu. Do cebuli dodajemy dwa pokrojone ząbki czosnku i chwile smażymy. Cebule i czosnek oprószamy mąka pszenna i smażymy razem intensywnie mieszając, aż do uzyskania przez mąkę ciemno brązowego koloru, robimy to na małym ogniu tak aby nie spalić mąki. Kiedy mąka już się zarumieni podlewamy ją sosem, który wytopił się z karczku w trakcie pieczenia.
Całość intensywnie mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia. Jeżeli jest taka potrzeba sos doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Tak przygotowany karczek możemy podać z kopytkami i surówką z ogórka kiszonego.
Żeberka pieczona w miodzie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy żeberka i odstawiamy je na 2-3 godziny, aby się zamarynowały. Po upływie tego czasu żeberka wykładamy na blachę i oblewamy pozostałą marynatą. Żeberka wkładamy do rozgrzanego do 180-200 st. C piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Żeberka są idealnie upieczone, kiedy bez problemu możemy wyciągnąć z nich kostki obracając je lekko palcami.
Do tak przygotowanych żeberek bardzo dobrze pasują opiekane ziemniaki i fasola szparagowa pod złotą zasmażką.
Przejdź do strony:
18198283
Newsletter SMS
Podaj swój numer telefonu, aby być na bieżąco z najnowszymi promocjami.
Bądź na bieżąco - newsletter
Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj ważne aktualności z życia firmy, najświeższe informacje o ofercie oraz promocjach na swoją skrzynkę e-mail.
Podziel się swoim przepisem