Aktualności
2016-05-23 Nowy sklep w CH Teofil
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 21.05.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Łodzi w Centrum Handlowy...
2016-03-22 Nowy sklep firmowy
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 21.03.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Łodzi, przy ul. Rojnej 3/...
2015-10-21 Poszerzenie oferty punktów hurtowych
Szanowni Klienci, Miło nam jest poinformować, iż od jutra 22.10.2015 w punktach sprzedaży hurtowej Zakładów Mięsnych "ZBYSZKO" będzie moż...

Przepisy

Szponder wołowy w sosie słodko-kwasnym

Składniki

Szponder wołowy 1kg
Cebula 3 duże szt.
Czosnek 4 ząbki
Papryka świeża czerwona 1 szt.
Ananas 1 mała puszka lub ½ świeżego
Marchew 1szt.
Imbir ok. 100 gr
Cytryna 1szt.
Olej 100ml
Sól do smaku
Cukier do smaku
Sos sojowy
Mąka ziemniaczana

Opis

Szponder kroimy w grubą kostkę i obsmażamy w rondelku na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbek czosnku. Całość podlewamy woda i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się dusi kroimy w grubą kostkę paprykę i ananas. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy sola, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Zawiesinę z maki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.
Produkty:
Produkt
Szynka włoska
Produkt
Karkówka do pieczenia
Produkt
Smalec chłopski
Pokaż więcej propozycji