Przepisy
Wybierz rodzaj dania
Wybierz główny składnik
Określ czas przygotowania
Wybierz stopień trudności
Szponder wołowy w sosie słodko-kwasnym
Składniki
Szponder wołowy 1kg
Cebula 3 duże szt.
Czosnek 4 ząbki
Papryka świeża czerwona 1 szt.
Ananas 1 mała puszka lub ½ świeżego
Marchew 1szt.
Imbir ok. 100 gr
Cytryna 1szt.
Olej 100ml
Sól do smaku
Cukier do smaku
Sos sojowy
Mąka ziemniaczana
Cebula 3 duże szt.
Czosnek 4 ząbki
Papryka świeża czerwona 1 szt.
Ananas 1 mała puszka lub ½ świeżego
Marchew 1szt.
Imbir ok. 100 gr
Cytryna 1szt.
Olej 100ml
Sól do smaku
Cukier do smaku
Sos sojowy
Mąka ziemniaczana
Opis
Szponder kroimy w grubą kostkę i obsmażamy w rondelku na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbek czosnku. Całość podlewamy woda i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się dusi kroimy w grubą kostkę paprykę i ananas. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy sola, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Zawiesinę z maki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.
Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy sola, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Zawiesinę z maki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.
Produkty:
Pokaż więcej propozycji