Aktualności
2017-04-05 Nowe stoisko na Hali Gnom
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformować, iż w dniu dzisiejszym otworzyliśmy kolejne stoisko firmowe na hali targowej Gnom w Łodzi ...
2016-08-11 Brzeziny - nowy sklep firmowy
Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 11.08.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Brzezinach przy ul. Modrzewskiego 2, blisko...
2016-05-23 Nowy sklep w CH Teofil
Szanowni Klienci, Jest nam niezmiernie miło poinformać, iż w dniu 21.05.2016 r. otworzyliśmy nasz kolejny sklep firmowy w Łodzi w Centrum Handlowy...

Przepisy

Szponder wołowy w sosie słodko-kwasnym

Składniki

Szponder wołowy 1kg
Cebula 3 duże szt.
Czosnek 4 ząbki
Papryka świeża czerwona 1 szt.
Ananas 1 mała puszka lub ½ świeżego
Marchew 1szt.
Imbir ok. 100 gr
Cytryna 1szt.
Olej 100ml
Sól do smaku
Cukier do smaku
Sos sojowy
Mąka ziemniaczana

Opis

Szponder kroimy w grubą kostkę i obsmażamy w rondelku na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbek czosnku. Całość podlewamy woda i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W czasie, kiedy mięso się dusi kroimy w grubą kostkę paprykę i ananas. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy wszystkie pokrojone składniki. Całość doprawiamy sola, cukrem, sokiem z cytryny i kilkoma kroplami sosu sojowego. Gotujemy całość krótką chwilę i następnie zagęszczamy ostrożnie mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Zawiesinę z maki ziemniaczanej dodajemy powoli, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Danie możemy podać z ryżem lub makaronem sojowym.
Produkty:
Produkt
Szynka do pieczenia
Mięso wieprzowe idealne do przygotowania pieczenie
Produkt
Ozory wieprzowe
Produkt
Stek z antrykotu bez kości (Rib Eye)
Pokaż więcej propozycji