Przepisy
Wybierz rodzaj dania
Wybierz główny składnik
Określ czas przygotowania
Wybierz stopień trudności
Żeberka pieczona w miodzie
Składniki
Żeberka wieprzowe bez kości
Miód
Cukier brązowy
Sól
Pieprz mielony
Vegeta
Sos sojowy
Papryczka chili
Woda
Miód
Cukier brązowy
Sól
Pieprz mielony
Vegeta
Sos sojowy
Papryczka chili
Woda
Opis
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie smarujemy żeberka i odstawiamy je na 2-3 godziny, aby się zamarynowały. Po upływie tego czasu żeberka wykładamy na blachę i oblewamy pozostałą marynatą. Żeberka wkładamy do rozgrzanego do 180-200 st. C piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Żeberka są idealnie upieczone, kiedy bez problemu możemy wyciągnąć z nich kostki obracając je lekko palcami.
Do tak przygotowanych żeberek bardzo dobrze pasują opiekane ziemniaki i fasola szparagowa pod złotą zasmażką.
Do tak przygotowanych żeberek bardzo dobrze pasują opiekane ziemniaki i fasola szparagowa pod złotą zasmażką.