Przepisy
Wybierz rodzaj dania
Wybierz główny składnik
Określ czas przygotowania
Wybierz stopień trudności
Poliki wołowe w sosie własnym
Składniki
Poliki wołowe 1 kg
Seler 2 małe sztuki lub 1 duża
Marchew 2 szt.
Pietruszka korzeń 2szt.
Cebula 2szt.
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Mąka pszenna
Olej
Wytrawne czerwone wino 200 ml
Seler 2 małe sztuki lub 1 duża
Marchew 2 szt.
Pietruszka korzeń 2szt.
Cebula 2szt.
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Mąka pszenna
Olej
Wytrawne czerwone wino 200 ml
Opis
Poliki myjemy, oprószamy solą, pieprzem oraz mąkaą i obsmażamy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy razem z mięsem. Warzywa i mięso układamy w garnku i zalewamy woda doprawiając całość sola, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym poliki będą miękkie. Następnie do duszącego się mięsa dolewamy wina i całość gotujemy jeszcze około 10-15 min.
Mięso wyjmujemy i dzielimy ostrożnie na 4 porcje w poprzek włókien i układamy na talerzach. Wywar doprawiamy do smaku i polewamy nim mięso. Poliki można podawać z kaszą gryczaną lub ryżem i surówką z kiszonego ogórka.
Mięso wyjmujemy i dzielimy ostrożnie na 4 porcje w poprzek włókien i układamy na talerzach. Wywar doprawiamy do smaku i polewamy nim mięso. Poliki można podawać z kaszą gryczaną lub ryżem i surówką z kiszonego ogórka.