Aktualności
2014-07-09 Zakłady Mięsne "ZBYSZKO" partnerem Dni Ozorkowa 2014
Mamy przyjemność poinformować, że w tym roku zostaliśmy partnerem Dni Ozorkowa 2014. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z imprezy. Na scenie zagr...
2014-07-03 "Weź się za wołowinę!" ogólnopolski konkurs kulinarny
Z przyjemnością informujemy, że nasza Firma jako jedyny zakład mięsny z województwa łódzkiego bierze udział w ogólnopolskiej akcji pod nazwą &quot...
2014-07-02 Nowy sklep Zakładów Mięsnych ZBYSZKO w Łęczycy
Z przyjemnością informujemy, że w sobotę 28.06. nastąpiło otwarcie nowego sklepu Zakładów Mięsnych ZBYSZKO w Łęczycy przy ulicy Kaliskiej 9A. Sklep...

Przepisy

Poliki wołowe w sosie własnym

Składniki

Poliki wołowe 1 kg
Seler 2 małe sztuki lub 1 duża
Marchew 2 szt.
Pietruszka korzeń 2szt.
Cebula 2szt.
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Mąka pszenna
Olej
Wytrawne czerwone wino 200 ml

Opis

Poliki myjemy, oprószamy solą, pieprzem oraz mąkaą i obsmażamy dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy razem z mięsem. Warzywa i mięso układamy w garnku i zalewamy woda doprawiając całość sola, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, w którym poliki będą miękkie. Następnie do duszącego się mięsa dolewamy wina i całość gotujemy jeszcze około 10-15 min.

Mięso wyjmujemy i dzielimy ostrożnie na 4 porcje w poprzek włókien i układamy na talerzach. Wywar doprawiamy do smaku i polewamy nim mięso. Poliki można podawać z kaszą gryczaną lub ryżem i surówką z kiszonego ogórka.
Produkty:
Produkt
Kiełbasa głogowska
Kiełbasa średniorozdrobniona z wysokiej klasy mięsa wieprzowego. Doskonała do grzania na ciepło w wodzie, świetna na co dzień,. W smaku wyczuwalna korzenna nuta.
Produkt
Pręga wołowa
Pręga wołowa
Produkt
Żeberka wieprzowe
Pokaż więcej propozycji