Przepisy
Wybierz rodzaj dania
Wybierz główny składnik
Określ czas przygotowania
Wybierz stopień trudności
Stek t-bone z pieczonymi ziemniakami i sałatką vinaigrette
Składniki
Stek T-BONE ok. 300 g.
Czosnek świeży ½ główki
Rozmaryn świeży
Tymianek
Sól gruboziarnista
Pieprz młotkowany
Olej 200 ml.
Masło 50 g.
Natka pietruszki
Czosnek świeży ½ główki
Rozmaryn świeży
Tymianek
Sól gruboziarnista
Pieprz młotkowany
Olej 200 ml.
Masło 50 g.
Natka pietruszki
Opis
Steka należy marynować w oleju ze świeżymi ziołami przez około 12 godzin.
Steka smażymy na rozgrzanym grillu co najmniej 3 minuty z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po zakończonym smażeniu należy odczekać ok. 3 minut zanim mięso się rozpręży, a następnie posypać gruboziarnistą solą.
Łączymy masło z czosnkiem oraz natką pietruszki i po dokładnym połączeniu składników kładziemy cząstkę masła na steku.
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatą i sosem vinaigrette.
Składniki do przygotowania sosu vinaigrette:
Oliwa, ocet winny biały, musztarda z gorczycą, czosnek, pieprz, sól, cukier, natka pietruszki.
Steka smażymy na rozgrzanym grillu co najmniej 3 minuty z każdej strony w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po zakończonym smażeniu należy odczekać ok. 3 minut zanim mięso się rozpręży, a następnie posypać gruboziarnistą solą.
Łączymy masło z czosnkiem oraz natką pietruszki i po dokładnym połączeniu składników kładziemy cząstkę masła na steku.
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatą i sosem vinaigrette.
Składniki do przygotowania sosu vinaigrette:
Oliwa, ocet winny biały, musztarda z gorczycą, czosnek, pieprz, sól, cukier, natka pietruszki.
Produkty:
Pokaż więcej propozycji