Przepis
Bałkańskie szaszłyki z karkówki
WOŁOWINĘ KROIMY W ŚREDNIĄ KOSTKĘ, OPRÓSZAMY SOLĄ ZMIĘKCZAJĄCĄ, KOLENDRĄ, PIEPRZEM I KMINKIEM.
CEBULĘ I CHILLI OBIERAMY, KROIMY DROBNO W KOSTKĘ ZALEWAMY PIWEM I DOPRAWIAMY MIĘSO.
CAŁOŚĆ ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 2 GODZ.
JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM, ZGNIECIONYM CZOSNKIEM, SIEKANĄ DYMKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK.
PO UPŁYWIE CZASU MARYNOWANIA MIĘSO NADZIEWAMY NA DŁUGIE WYKAŁACZKI, WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NA ok. 45 min I PIECZEMY W TEMPERATURZE 160 C PODLEWAJĄC OD CZASU RESZTĄ PIWA Z OLIWĄ Z OLIWEK.
SPOSÓB SERWOWANIA:
SZASZŁYKI WYKŁADAMY NA MIX SAŁAT I DOPRAWIAMY SOSEM JOGURTOWYM I LIMONKĄ